Att göra

Mycket att göra
På Östergarnslandet finns mycket att göra. Förutom den vackra naturen att vistas i finns mängder av ställen att besöka för att äta, shoppa, titta på konst och konsthantverk eller att beskåda vårt kulturarv i form av spännande byggnader och historiska platser. Har du tråkigt kan du liva upp dig med att studera gutamål eller lära dig mer om Gutasagan, nedtecknad från 1220-talet, vars syfte var att förklara de överenskommelser gutarna gjorde med den svenska kungen och biskopen. Man förklarar att "så gick Gutarna under egen fri vilja under svea konung så att de kunde fritt och utan våda fara till alla platser i Svea rike utan tull och andra avgifter". Till höger hittar du några länkar kring gutamål och Gutasagan.

Restauranger & Caféer
Den som letar efter bra matställen med vacker utsikt behöver inte leta länge om man befinner sig på Östergarnslandet. Här serveras allt från picknickmat och husmanskost, via flertalet prisvärda mellankrogar, till kulinariska gourmetlyxmiddagar! Och som sagt, det saknas inte utsikt.

I Katthammarsvik på Salteriet kan du sitta inne eller ute och se solen gå ner i Östersjön. Hamnkrogen Herrvik  bjuder på lika vackert hav och hamn med båtar att beskåda medan man äter. I skolhuset finns Trädgårdscaféet.  Här är det nära till utsikten från Östergarnsberget och det mjuka gräset i prästänget . På Sysne udd Sysne Fiskbutik kan du sitta på de runda mjuka stenarna i det fria vid havet och avnjuta rökt fisk, potatissallad och hembakt bröd. Krakas Krog i Kräklingbo serveras 8-rätters avsmakningsmenyer för den som är beredd att lätta lite extra på plånboken.
Se länkarna till vänster för information om flera matställen och caféer.

Shopping, konst,  hantverk och design
På Östergarnslandet finns konstnärer, designers och konsthantverkare inom bildkonst, måleri, textil, glas, betong, sten, keramik och mycket mer.
Tove Adman
är en av våra mest kända designers som distribuerar sina verk till ca 500 butiker i Sverige och ett 30-tal länder i Europa och USA. Missa inte hennes utställningsbutik vid Fakle i Östergarn. Dan Leonette har krukmakeri, galleri och verkstad där han bränner i raku-teknik i Kräklingbo, väl värt ett besök. Övriga aktörer hittar du i länkarna till vänster.
.
I Hantverkshuset i Katthammarsvik finner du många olika konsthantverkares alster samt mycket mer, t ex kläder, the, marmelader och inte minst Wallins fina chokladpraliner. Här kan du shoppa små och stora presenter. En annan liten godbit är Ingelas Keramik där du förutom keramiskt bruksgods även finner fairtrade-produkter från Afrika. I länkarna till vänster hittar du mer.

Bada i havet eller i bastun
Östergarnslandet är känt för sina fina, långgrunda sandstränder och det finns många att välja på. Titta närmare in på Badguiden eller kolla länkarna till höger. För den som vill rulla sig i snön under årstid som passar för det finns Östergarns bastu bredvid Östergarns bygdegård i Katthammarsvik, öppen lördagar för damer kl 14-16 och för herrar kl 16-19.

Museer
Vi har två museer här som båda ligger i på övervåningen i Östergarns bygdegård. Det är Albatrossmuseet som visar föremål, dokument och fotografier kring den tyska minkryssaren Albatross som, svårt skadad efter drabbning med en rysk eskader i Östersjön 1915, sattes på grund i Östergarn. Katthammarsviks Filmmuseum  visar bilder och föremål från den filmverksamhet som funnits i bygden sedan 1930-talet.

Bibliotek
Östergarns bibliotek  finns också i bygdegården, öppet mån och tors 13-19.

Östergarn-Gammelgarns hembygdsförening 
Östergarn-Gammelgarns hembygdsförening  har mycket aktiviteter. På hemsidan kan du läsa mer om evenemang och åtaganden, bl a Båtsmanstorpet och Rodarve Hembygdsgård, underhåll av byggnader, båtar, ängen mm.

Foto: Anne Thorsell

      Vandringsleder


Här hitta du en egen sida för våra vandringsleder på öster- garnslandet, fem leder som
hör till de vackraste i Sverige

- Austargang vandringsleder


Bada i havet
- Grynge
- Sjaustru
- Ängmansviken
- Katthammarsvik
- Sandviken

Gutamål och Gutasagan
- Diftonger, gutamål

- Om gutasagan


  Tårta från Trädgårdscaféet

      Anne Nilsson, målning

          Albatrosstenen