Vädret Katthammarsvik


Vilken dag händer det?

Vill ni veta vad organisationer och föreningar erbjuder för aktiviteter, fester och möten, gå in på hemsidans flik kalendarium.

- Kalendarium

Behöver du boende?

Gå till fliken Boende så hittar du säkert och snabbt ett boende som passar dig.

- Boende

 

    Transporter resa

    - Destination Gotland
    - Gotlandsflyg

    - Skyways

    - Norwegian

    - Bussar landsbygd

 

Välkommen

Östergarnlandet – dagen börjar på östra Gotland!


”Dagen börjar på östra Gotland” är en slogan som växte fram för länge sen och som lever kvar än idag. Den som orkar upp på Grogarnsberget i ottan en junimorgon för att se solen stiga ur havet vet att det är svårt att hitta något vackrare!

Östergarnslandet är en genuin landsbygd och bruksbygd med jord- och skogsbruk samt fiske som lokala näringar. Naturen på Östergarnslandet är en av Gotlands mest omväxlande med klintar, hedmarker, skog och odlingsmarker och mycket badvänliga stränder. De senaste 20 åren har turismen ökat betydligt och många är de fastlänningar som bygger hus och spenderar mer än somrarna här.

Här bjuds du på en dynamisk blandning av levande landsbygd, kulturhistoria och vacker och spännande natur. Kulturen blomstrar och många konstnärer, musiker och konsthantverkare lever och verkar här i samklang med hav och hällmark. Deras alster kan ses och köpas i ateljéer, gårdsbutiker och hantverkshus längs vägarna. Jordbruksnäringen är betydande och det produceras mycket gott, bl a lammkött, morötter och potatis samt andra grönsaker och förädlade livsmedelsprodukter såsom marmelader, honung, vinäger, såser, oljor, the, chokladpraliner mm. Även om det minskat, så finns ännu det småskaliga fisket kvar och man kan fortfarande avnjuta rökta flundror och gravad östersjölax.

Vilka socknar som ingår i ”Östergarnslandet” råder delade meningar kring. Enligt länsstyrelsens skötselområden är det Östergarn, Gammelgarn, Ardre, Kräklingbo och Anga som ingår. Enligt vägverkets bruna skyltar börjar Östergarnslandet först i Svartdal i Gammelgarn och efter brandstationen i Kräklingbo... För oss som är födda och uppvuxna här spelar det inte så stor roll vad myndigheterna tycker, vi vet ju ändå...


Välkomna till Östergarnslandet!

Fotograf: Anne Thorsell och Sissi Saller.